Anders Leren met Paarden
Steeds meer kinderen lopen vast op school. Leuke, sportieve, sociale en creatieve kinderen die te maken krijgen met faalangst, een gebrek aan zelfvertrouwen of gedragsproblemen. Vaak krijgen ze diagnoses als dyslexie, dyscalculie, ADD, ADHD, hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit of autisme. Ondanks extra instructie, bijles en het advies om thuis extra te oefenen, blijven de resultaten soms achter. Ze worden elke schooldag geconfronteerd met hun onvermogen, simpelweg omdat de manier waarop de lesstof wordt aangeboden niet aansluit bij hun leerstijl.
Een nieuwe manier van leren
Anders Leren met Paarden is een methode waarbij kinderen vanaf groep 4 op een natuurlijke manier worden begeleid in hun leerproces. Door de lesstof visueel en in beweging aan te bieden – in plaats van alleen auditief – ontdekken ze dat ze wél kunnen leren. Hierdoor krijgen ze meer vertrouwen in zichzelf en wordt leren weer leuk.
De methode
Anders Leren met Paarden combineert cognitieve coaching (het opnemen en verwerken van lesstof) met sociaal-emotionele coaching. Tijdens de intake en de sessies besteden we veel aandacht aan leerstijlen en de manier waarop een kind informatie het beste verwerkt.
Verloop van de sessies
Elke sessie start met een korte, visuele uitleg. Soms aan tafel, soms direct in beweging – net wat het kind nodig heeft om de concentratie vast te houden. Vervolgens bouwen we de uitleg na in de rijbak met kleurige materialen, zodat de spelling- en rekenregels tastbaar en inzichtelijk worden.
Daarna volgt een korte warming-up met braingym-oefeningen, om de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft te stimuleren. Vervolgens wordt de lesstof in beweging en gevisualiseerd aangeboden, zowel op als naast het paard.
Thuis oefenen
Herhaling is belangrijk om de lesstof goed te laten beklijven. Anders Leren met Paarden is geen extra bijles, maar een manier om leren toegankelijk en leuk te maken. Het vraagt om betrokkenheid van ouders, maar juist in een speelse, natuurlijke vorm die het kind motiveert en versterkt. We geven speciale spelletjes en oefeningen mee, zodat het oefenen thuis op een positieve manier kan plaatsvinden.
Samenwerking met school
Omdat de leerkracht het kind dagelijks ziet, is samenwerking met school waardevol. We vragen daarom om voorafgaand aan het traject een Anders Leren-vragenlijst door de leerkracht te laten invullen en betrekken school waar mogelijk bij het traject.
Waarom leren met paarden?
Leren met paarden heeft unieke voordelen die het leerproces ondersteunen en versterken:
Het paard
-
Oordeelt niet en biedt een veilige leeromgeving
-
Reageert op hoe je je écht voelt, waardoor je meer inzicht krijgt in jezelf
-
Zorgt voor motivatie en concentratie
-
Helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden zoals contact maken, grenzen aangeven en overtuigend optreden
De beweging van het paard
-
Stimuleert de samenwerking tussen beide hersenhelften
-
Bevordert de verwerking van informatie en vermindert stress
-
Zorgt voor ontspanning, waardoor leren gemakkelijker gaat
Buiten leren
-
Voelt als spelenderwijs leren
-
Zorgt voor minder prikkels dan een klaslokaal
-
Geeft het brein zuurstof, waardoor informatie beter wordt opgenomen
Wat maakt deze methode zo krachtig?
Doordat kinderen tijdens de sessies verschillende leerstijlen en zintuigen combineren, wordt leren een totaalervaring.
-
Visueel: kleuren, vormen en visuele hulpmiddelen
-
Auditief: korte, heldere uitleg die ondersteund wordt door beelden en beweging
-
Kinesthetisch: leren door te doen, bouwen en bewegen
Hierdoor blijft de leerstof langer hangen en krijgt het kind vertrouwen in zijn of haar eigen kunnen.
Werkwijze en kosten
Samen met ouders/verzorgers stellen we een persoonlijk traject samen, afgestemd op de behoeften en het tempo van het kind. Dit kan variëren van een losse module tot een uitgebreider traject.
Elke sessie duurt anderhalf uur en kost € 75,-. De meeste ouders betalen deze begeleiding zelf, net zoals huiswerkbegeleiding of remedial teaching. In sommige gevallen kan er via de gemeente een vergoeding worden aangevraagd als onderdeel van een sociaal-emotioneel traject. Ook kan een doorverwijzing via het samenwerkingsverband van de school mogelijk zijn.
Wil je ontdekken of deze methode iets is voor jouw kind?
Neem vrijblijvend contact op – we kijken graag mee naar de mogelijkheden!